Plattelandsproject (PDPO) 'Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland'

Land- en tuinbouwers creëren ons mooie landschap van nu en van de toekomst. Met dit plattelandsproject willen de Rodelandpartners landbouwers uit Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele ondersteunen om mee te werken aan bodemkwaliteit, akkerranden en kleine landschapselementen. Het project is gestart op 1 januari 2022 en loopt tot en met 30 juni 2024 en krijgt Europese, Vlaamse en provinciale cofinanciering.

Slotevenement: 'Bestuivers, bloemenranden en bodemleven op de proefvelden in Bottelare' - 26 juni 2024

Land- en tuinbouwers en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom op het slotevenement van ons plattelandsproject (PDPO) 'Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland'.

Er staat jullie een praktijkgerichte voormiddag te wachten, te midden van de proefvelden van HOGENT en UGENT in Bottelare.

Kom langs en ontdek wat het belang is van bloemenranden voor bestuivers en welke invloed deze bestuivers hebben op de teelt van gewassen zoals lupines. Bij het proefveld met houtsnippers verneem je meer over de invloed van houtsnippers op het microbieel bodemleven in akkers. En ook gewasdiversiteit komt aan bod.

Programma
 •   9u15    Ontvangst met koffie
 •   9u30    Welkom
 •   9u40    Overzicht realisaties van het Plattelandsproject 'Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland'
 • 10u10    Belang van bloemrijke akkerranden voor bestuivers - veldbezoek
 • 10u40    Invloed van houtsnippers op het microbieel bodemleven in akkers - veldbezoek
 • 11u10    Verhogen bestuivers de opbrengst van lupines? - veldbezoek
 • 11u40    Gewasdiversiteit - veldbezoek
 • 12u15    Broodjeslunch
Praktisch
 • Woensdag 26 juni 2024 9u30-12u15
 • Proefhoeve Bottelare, Diepestraat 1, Merelbeke
 • Deelnemen is gratis, wel inschrijven voor maandag 24 juni via deze link of mailtje naar info@rodeland.be. Ook bij vragen kan je terecht op dit e-mailadres.

3 ha bloemenranden ingezaaid in Rodeland dankzij enthousiaste landbouwers en het PDPO-project!

In 2022 en 2023 konden landbouwers uit Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele bloemrijke akkerranden inzaaien in het kader van het PDPO-project 'Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland'. Ze kregen gratis bloemenzaad, een vergoeding van 0,17 euro per m² en persoonlijk advies van Boerennatuur Vlaanderen. In het totaal hebben 22 landbouwers 3 ha bloemenranden ingezaaid, verspreid over de 4 Rodelandgemeenten.

Het aangeboden bloemenmengsel is een meerjarig mengsel dat 3 tot 5 jaar kan blijven staan en speciaal werd samengesteld om nuttige insecten aan te trekken. Dit zijn niet alleen bestuivers, zoals vlinders en bijen, maar ook natuurlijke plaagbestrijders zoals lieveheersbeestjes en zweefvliegen. Deze laatste groep bestrijdt plaaginsecten (bv. bladluizen of graanhaantjes) in aanpalende gewassen, waardoor minder gewasbeschermingsproducten nodig zijn. Uit onderzoek blijkt dat het effect van de plaagbestrijding tot zeker 50 meter ver in het gewas kan reiken. Dit principe wordt functionele agrobiodiversiteit, kortweg FAB, genoemd.

Ook vogels en andere dieren vinden beschutting en voedsel in een bloemenrand. Bovendien verfraaien bloemenranden het landschap en worden ze sterk geapprecieerd door het publiek. Veel landbouwers krijgen positieve reacties van passanten.

Liesbet Persoons - Merelbeke
Brecht Herteleer - Oosterzele
Brecht Herteleer - Oosterzele
Brecht Herteleer - Merelbeke

Al fietsend kennismaken met het plattelandsproject van Rodeland

Een 300-tal enthousiaste fietsers deden op 10 september 2023 mee aan onze Rodelandfietstocht.

De deelnemers fietsten langs mooie en nuttige bloemenranden van landbouwers, kregen uitleg over wat je zoal kan doen met het hout van knotbomen, hoe je een gezonde bodem kan herkennen,… Ook de teelt van oesterzwammen & shiitakes, groene asperges en biogroenten kent geen geheimen meer voor hen, net zoals het leven en het werk van de honingbijen en de korte keten van het Rodelandbrood.

Om 14u was er een officieel startmoment op de Proefhoeve in Bottelare met gouverneur Carina Van Cauter, Jef Wittouck en Prof. Geert Haesaert.

Machinedemo en proefvelden voor duurzame landbouw van 23 augustus 2023 in beeld

Het was een zeer geslaagde namiddag rond duurzame landbouw bij Loonbedrijf Suenaert in Scheldewindeke: boeiende sprekers, veel geïnteresseerde deelnemers, een unieke machinedemo niet-kerende bodembewerking, bloemenranden met deskundige uitleg van HOGENT en maar liefst 33 proefvelden van Jorion Philip-Seeds!

Bovendien werd er bijscholing fytolicentie aan gekoppeld, het was prachtig weer en er waren lekkere korte keten frietjes!

Medeorganisator Boerennatuur VL maakte er een mooi filmpje van:

De organisatie van deze demonamiddag kaderde in het PDPO project 'Samen+Werken aan het landbouwlandschap in Rodeland' in samenwerking met Jorion Philip-Seeds, Loonbedrijf Suenaert en AgroCampus (fytolicentie). Met dank aan Beyne, Actisol, Imants, De Muynck Agri, Vanderroost en Loonbedrijf Suenaert voor hun medewerking aan de machinedemo.

Fotografie De Lobelle

Houtige kleine landschapselementen (KLE)

Rodeland is rijk aan houtige kleine landschaps-elementen, maar de kosten voor beheer lopen op. Waar dit hout vroeger gebruikt werd als brandhout en er voldoende vrijwilligers gevonden werden om mee te helpen, komt de inspanning nu vooral bij de eigenaar of gebruiker te liggen. Hierdoor worden tegenwoordig maar weinig nieuwe KLE's aangeplant.

Het beheer is niet alleen tijdrovend, maar bovendien ook een gevaarlijke klus. Recent zijn er nieuwe machines om het beheer efficiënter te maken.

Op 24 november 2022 organiseerden we vanuit het PDPO-project samen met de Provincie Oost-Vlaanderen een infomoment rond het nut van knotbomen in Oosterzele.

De 60 deelnemers kregen een duidelijk overzicht van alle bestaande steunmaatregelen bij aanplant en beheer van (knot)bomen, houtkanten, heggen en hagen in de 4 Rodelandgemeenten. De nuttige toepassingen van houtsnippers als duurzame energiebron en als koolstofbron in de bodem werden toegelicht. En via de live demo met velkop en kraan konden de deelnemers ter plaatse zien hoe het onderhoudswerk efficiënt en veilig kan verlopen.

Gemist? Geen nood, download het handige schema en het document met meer uitleg over waar je als inwoner van Gavere, Melle, Merelbeke en Oosterzele terecht kan voor steun bij de aanplant en het beheer van je houtige KLE.

Meer weten?

Wil je graag meer weten of op de hoogte blijven van de demo's die op de planning staan? Stuur dan een mailtje naar info@rodeland.be of volg het via facebook.com/rodelandproject.